fbpx

Premijera V kao vendeta

Moćan film. Jedan od onih koji te natera da se zapitaš na kakvoj planeti živiš i šta možeš (moraš?) da uradiš da bi je učionio čovečnijom. Ostvarenje na tragu nekih starih dobrih društveno angažovanih filmova. I literature. Mada je ovde reč o filmovanju jednog, nama nepoznatog, stripa Alana Mura i Dejvida Lojda.
Priča o maskiranom osvetniku i nastojanju da digne u vazduh britanski parlament, kao simbol zla, po ugledu na Gaja Fejksa koji je to isto pokušao da uradi 500 godina ranije, ali su ga u poslednjem trenutku osujetili. Usput je tu, naravno, i lepa žena - Natali Portman, da upotpuni mizanscen za bajku o lepotici i zveri.
Ko je mislio da je gledajući ili čitajući Orvelovu "1984" sve shvatio, može sasvim iskreno da se pokaje. "V kao vendeta" je ostvarenje koje vraća nadu u ljudskost svetskih filmadžija. Braća Vačovski, potpisnici scenarija (autori "Matriksa") i muzika "Stonsa"!!! Nipošto ne propustite. Da je ovo jedan veoma ozbiljan film, pokazuje i podatak da su pripadnici jedne naše političke partije, nakon završetka premijere u Domu sindikata, posetiocima delili letke koristeći poruku filma u svoje propagandne svrhe.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.