Promovisan geotermalni atlas Vojvodine

NOVI SAD, 16. novembra 2010. (Beta) - Vojvodina ima ogromne geotermalne potencijale, ali se trenuatno koristi mali deo njih, rečeno je u utorak na promociji Geotermalnog atlasa Vojvodine održanoj u Skupštini pokrajine.

Jedan od autora atlasa Mića Martinović iz Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu rekao je da je potencijal geotermalnih voda u Vojvodini ekvivalenta 24 miliona tona nafte, ali se trenutno koristi svega 0,04 odsto.

"U Vojvodini već postoje i geotermalne bušotine koje su zapuštene. Cilj ovog atlasa je da se one aktiviraju, ali i da posluži privrednicima koji želu da investiraju u ovakve projekte", rekao je Martinović.

Prema njegovim rečima, iako su za stavljanje u funkciju geotermalnih bušotina potrebna velika finansijska sredstva, ona se mogu potpuno isplatiti već nakon pet do šest godina ekploatacije.

Vojvođanski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Radoslav Striković rekao je da je nakon izrade Atlasa vetrova, Geotermalni atlas jedan od najvažnijih dokumenata za sve potencijalne investitore u oblasti obnovljivih izvora energije.

Pogledajte još