MOJE NEŽNO PRIJATELJSTVO I DALJE TRAJE: Snežana Savić iskreno o muškarcu koji je pored nje već deset godina

Dama posebne lepote i harizme, svojom pojavom i držanjem, Snežana Savić, bila je simbol lepote u Jugoslaviji. Za njom su muškarci uzdisali, mnogi patili, a fizički izgled joj je, kako kaže, pomogao da bude prepoznatljiva.

Nikada nije igrala na kartu lepote, ali je bila svesna da niko ne nju ne ostaje imun. Bila je udata za reditelja Dragoslava Lazića sa kojim ima ćerku Anitu, a onda posle razvoda nikada nijednog emotivnog partnera nije predstavila javnosti. Već skoro deceniju kraj sebe ima muškarca.

- Moram biti delikatna u ovim godinama kada me pitaju za stvari koje su intimne prirode. Mislim da je dopušteno i nama u nekim godinama da imamo nežno prijateljstvo za šetnju po prolećnoj kiši, za čaj udvoje i slično. Moje nežno prijateljstvo i dalje traje i lepo nam je - kaže za "Blic" Snežana Savić.

Već godinama unazad na Javnom servisu Srbije prokazuju se reprize kultnih serija "Bolji život" i "Porodično blago", gde je Snežana imala zapažene i različite uloge. Igrala je zavodnicu, ali i domaćicu.

- Bolje se osećam kada igram običnu ženu iz naroda. Tu mogu da se opustim, da ne razmišljam kako izgledam. Nije mi to imperativ. Ne moram po svaku cenu da obraćam pažnju na fizički izgled. Zapravo, nikada nisam ni volela da igram lepotice i zavodnice. To bi mi bilo dosadno i naporno. Bojala sam se da me ne stave u fah, da ne igram celog života jedno te isto, fine dame ili gospođe, već različito. I to mi se posrećilo. Na svu sreću, u pozorištu imam mogućnost da igram sve što hoću - kaže Snežana.

I baš u seriji "Bolji život", gde je tumačila Malinu Vojvodić, imućnu zavodnicu, pokazala je atribute, a provokativne scene gde se kupa u kadi i danas se prepričavaju.

- Nikada mi nije bilo prijatno kada bih imala scenu gde je trebalo da se obnažim, da pokažem poprsje ili da imam ljubavnu scenu. Uvek je postojala neka vrsta nelagode. Ali tada sam bila još mlada glumica puna predrasuda, stida i straha. Sada, sa ove distance, shvatam da je to nepotrebno i neprirodno. Glumac po difoltu mora biti oslobođen svakog stida. Njegovo telo je njegovo oruđe za rad. I nagost mora biti u funkciji onog što igrate. Pogledajte u svetu velike svetske glumce kao što je Džek Nikolson, koji je morao za potrebe filma da se skine i trči nag ulicom. To je normalna stvar - ističe Snežana koja je u "Porodičnom blagu" tumačila lik domaćice, a direktan partner joj je bio Dragan - Gaga Nikolić.

- Bio je veliki šmeker. Bilo je trenutaka da se toliko zasmejemo da ne možemo da snimamo. Stalno je bio spreman da se našali. Onda ga je pokojni reditelj Aleksandar Đorđević terao da nam u pauzi peva "Osam tamburaša". Poznato je da je bio antisluhista. To bi zaista zvučalo komično kada bi on pevao. Cela ekipa bi se smejala, a da ne govorim o njegovim upadicama koje su bile beskrajno pune šarma. Razveseljavale su čitavu ekipu. Bio je šmeker u pravom smislu - seća se glumica.

Ona priznaje da se rastužila njegovim odlaskom, ali i drugih njenih kolega.

- Imali smo toliko divnih umetnika koji nikada neće umreti. Oni traju kroz svoje uloge koji su obeležili jedno vreme. Neki su zaista prerano otišli i sa nostalgijom se sećam svih naših druženja i saradnje. Što je veći glumac, to vam je lakše da i vi date svoj maksimum - ističe ona.

Na pitanje da li su joj damski stil i lepota pomogli ili odmogli u životu, Snežana odgovara:

- Lepota uvek pomaže da vas lakše primete. Ali to nikakvu garanciju ne daje da ćete biti prihvaćeni kada je kvalitet u pitanju. Naprotiv, uvek imate zaziranje i jednu dublju analizu, nego što je to u estetici ružnog. Mada nema ružnih glumica i ružnih žena. Svaka može biti lepa ako zna to da nosi. Ako nema lepotu, onda da radi na stilu, duhovnosti, obrazovanju. Sada živimo u teroru lepote. Biti lep je u trendu, a to znači ličiti na svaku drugu. To je već prosto neka vrsta bogohuljenja. Bog nam je dao da budemo autentični, posebni, a ne da budemo svi isti.

Ona smatra da žena treba dostojanstveno da stari bez estetskih intervencija.

- Ne verujem da ću ikada uraditi neku intervenciju. Možda poludim. Mislim da sve ovo što sam videla kod žena koje su u stalnoj potrazi da urade još nešto, poprave, iskreno nisam fascinirana ni jednom - rekla je Snežana.

Izvor: Blic.rs
Foto: Snežana Savić - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.