Nagovarali Milosevica da se preda pa preuzeli SPS

BEOGRAD, 16. novembra 2010. (Beta) - Optuženi Ratko Zečević negirao je u utorak krivicu za sprečavanje službenih lica u hapšenju bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića u noći između 30. i 31. marta 2001. godine, rekavši da su na kapiji vile "Mir" bili plaćenici Milorada Ulemeka Legije, a ne službena lica.

Zečević je na početku ponovljenog suđenja grupi od 35 optuženih pred Prvim osnovnim sudom rekao da su aktuelni čelnici Socijalističke partije Srbije (SPS) na čelu sa Ivicom Dačićem preuzeli upravljanje strankom posle hapšenja Miloševića, koga su tada nagovarali da se preda, a nisu mu pomagali.

"Video sam da u vilu 'Mir' dolazi prvo Legija, a onda i Čedomir Jovanović, Branislav Ivković i Slavica Đukić Dejanović i svi su oni došli da bi nagovorili Miloševića da se preda, a ne da bi mu pomogli", rekao je Zečević.

Zečević je optužio Milomira Minića, jednog od nekadašnjih bliskih Miloševićevih saradnika, za opstrukciju "narodnih straža" ispred vile "Mir", a za Dačića je rekao da je bio na čelu grupe koja je preuzela stranku po Miloševićevom hapšenju.

Zečević je naveo da je 30. marta ispred vile "Mir" stigao oko 16.30 i da je tu zatekao 30 ljudi za koje je stekao utisak da nisu specijalci jer su imali čarape na glavama.

"Nisam pucao iz 'hekler i koha', nego momci sa čarapama na glavama. Učinićemo sve da dokažemo da nismo mi kriminalci, nego oni koji su bili ispred kapije. Video sam na ulaznim vratima rupu od snajperskog metka, mislim da je snajperista hteo da ubije Miloševića", rekao je Zečević.

Pogledajte još