File iduće nedelje donosi upitnik Evropske komisije

BRISEL, 16. novembra 2010.(Beta) - Evropski komesar Štefan File početkom iduće nedelje predaće u Beogradu srpskim vlastima Upitnik Evropske komisije o evropskim reformama u Srbiji, na temelju kojeg će EK doneti ocenu o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u Uniji.

To je File izjavio u utorak uveče u Evropskom parlamentu u Briselu, na okruglom stolu "Zapadni Balkan u srcu Evrope". Skup je organizovala poslanička grupa Narodne partije koja okuplja stranke desnice, a na kojem su učestvovali neki politički prvaci i članovi vlada zemalja Zapadnog Balkana.

Evropski komesar je naglasio da je "za Srbiju, uz sprovođenje programa reformi u zemlji, značajan predusretljiv prilaz učešću Kosova u regionalnoj trgovini i saradnji". "Mora biti osnažena i saradnja s EU misijom vladavine prava Euleks kad je reč o severu Kosova", rekao je File.

"Ja nameravam", dodao je, "da kroz nekoliko dana otputujem u Beograd i predam Upitnik o ključnim elementima za Mišljenje koje Evropska komisija priprema o kandidaturi Srbije" za članstvo u EU, kako je zatražio Savet ministara Unije.

Pogledajte još