DEVET SAVETA ZA RAVAN STOMAK: Usvojite nove navike i masne naslage će nestati

Naslage na stomaku se najlakše nakupe i najteže skidaju, a istraživanja pokazuju da povećavaju i rizik za dobijanje raznih bolesti.

Naime, u stomaku se nalazi visceralna masnoća koja je aktivna i uklanja hormone stresa poput kortizola, ali i citokin koji utiče na proizvodnju insulina u telu.

Isto tako, osim što povećava težinu, povećava rizik od dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska, bolesti srca, moždanog udara, nekih vrsta raka, pa čak i demenciju.

Fizička aktivnost

Aerobna vežba za skidanje masnog tkiva, trčanje, vožnja biciklom, plivanje, sve to može da ubrza rad srca i pomogne vam da smršate.

Studija iz Dukea otkrila da će trčanje 19 kilometara nedeljno pomoći da skinemo naslage s stomaka. Naime, aerobna vežba sagoreva 67 odsto više kalorija nego vežbanje s otporom.

Ukoliko ne volite da trčite, i redovno hodanje može biti od pomoći.

Proteini

Proteini su neophodni za ravan stomak, ali sad to treba ozbiljno shvatiti.

- Vaše telo počinje da proizvodi više insulina kako starite, jer vaši mišići i masne ćelije ne reaguju ispravno na to - objašnjava dr Louis Arone, direktor Klinike za gojaznost u Kornelu, a insulin podstiče skladištenje masti, naročito oko stomaka.

- Hrana bogata proteinom može da vas zaštiti od insulinske rezistencije - kaže Arone.

Jednostavan način povećavanja unosa je dodavanje proteina smutiju. U jednoj studiji, gojazne žene koje su praktikovale dijetu tokom osam nedelja koja se sastojala od otprilike 30 odsto belančevina, 40 odsto ugljenih hidrata i 30 odsto masnoće izgubile su znatno više masti - uključujući i visceralne - od žena koje su se držale plana koji je bio 16 odsto belančevina, 55 odsto ugljenih hidrata i 26 odsto masti.

Polinezasićene masti

Zasićene masti u hrani imaju više visceralnih masnoća od polinezasićenih. Polinezasićene masti nalaze se u orašastim plodovima, semenkama i ribi i mogu da pomognu u gubljenju kilograma.

Jabukovo sirće

Gojazni ljudi koji su konzumirali jednu ili dve kašike sirćeta dnevno tokom osam nedelja pokazali su značajno smanjenje telesne masti, naročito visceralnih masti, prema japanskoj studiji iz 2009. godine.

- Jedna teorija je da kiselina u sirćetu proizvodi proteine koji otapaju masti - objašnjava Pamela Pik, profesorka medicine na Univerzitetu Mariland.

Joga

Žene u postmenopauzi koje su vežbale jogu 16 nedelja imale su smanjenje masnog tkiva. Takođe, i duboko disanje može da smanji nivo kortizola koji je povezan s rastom stomaka.

Spavanje

Pet sati ili manje sna povećaće nivo visceralne masti, prema istraživanju Univerziteta Vake Forest u 2010. godini.

Osam sati je idealan za gubitak masti na stomaku. Isto tako, nedovoljno sna može da pojača glad i apetit, što doprinosi tome da konzumiramo nezdravu hranu.

Vikendom ne spavajte predugo

Žene koje svako veče odlaze u isto vreme u krevet imaju niži nivo telesne masti. Haotične navike spavanja uzrokuju da telo izlučuje hormone čuvanja masnoća.

Zeleni čaj

Antioksidansi katehini, koji se nalaze u zelenom čaju, pomažu u skidanju masnoća sa stomaka dok vežbamo.

Vlakna

Uz brojne prednosti probave i zdravlja, vlakna smanjuju visceralnu masnoću za 3,7 odsto ako svaki dan unosimo 10 grama. Stoga, jedite što više namirnica bogate vlaknima.

Izvor: Stil.Kurir.rs/Miss7Zdrava.24.Sata.hr
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još