Nestaju Obamine nade u svet bez nuklearnog naoružanja

LONDON/BRISEL, 17. novembra 2010. (Beta) - Nade američkog predsednika Baraka Obame u svet bez nuklearnog oružja nestaju pošto su iz nacrta saopštenja koji bi trebalo da bude usvojen na samitu NATO u Lisabonu, izostavljeni nuklearno razoružanje i unapređenje odnosa sa Rusijom, piše u sredu londonski Gardijan.

Prema dokumentu NATO-a u koji je britanski list imao uvid, planovi o povlačenju američkog taktičkog nuklearnog naoružanja iz Evrope izostavljeni su iz nacrta završnog saopštenja koji bi trebalo da bude usvojen za predstojeći vikend na samitu Alijanse u Lisabonu.

U poslednjem nacrtu "novog strateškog koncepta" NATO-a, kako piše Gardijan, nuklearno oružje i dalje ostaje u središtu doktrine Alijanse, ali se ne pominje uklanjanje oko 200 američkih B-61 nuklearnih bombi iz Evrope, nasleđenih iz hladnog rata.

Nemačka, Holandija i Belgija koje takođe raspolažu bombama B-61, vršile su pritisak kako bi taktičko naoružanje bilo uklonjeno, ali u nacrtu "strateškog koncepta" se navodi da će to oružje biti uklonjeno samo kao kompromis sa Moskvom što predstavlja pobedu za Francusku, piše Gardijan.

Analitičari se slažu, dodaje Gardijan, da će to značiti da je sporazum, poznat kao Novi START, u suštini mrtav, jer će većina koju demokrate imaju u gornjem domu Kongresa, zbog gubitaka na nedavnim izborima, iduće godine biti još manja.

Pogledajte još