Modni spektakl

Spektakularnom revijom modne kuće „Mona“ u Narodnom pozorištu, otvoren 22. Becks Fashion Week, koji će trajati do 30. oktobra

Kolekcija „Njegoš“ nastala je povodom 160 godina od prvog štampanja „Gorskog vijenca“ u Beču. Autor kolekcije je naša poznata slikarka savremenog doba, pesnikinja i dizajnerka Olja Ivanjicki, koja je još šezdesetih godina donela pop art u Beograd i prva radila izuzetne i hrabre hepeninge koje i danas pamte mnogi poštovaoci njenog dela. Dobitnik je mnogih prestižnih domaćih i svetskih priznanja iz oblasti umetnosti. Jedan je od osnivača Salona Mediale i Niš Art fondacije.

Olja je u ovom pokušaju Njegoševog ponovnog pojavljivanja među nama, u jednom, možda ekstravagantnom, segmentu kao što je moda, imala priliku da prizove mnoge ličnosti Rusije, Nemačke, Italije, ruskog cara i caricu, njegove savremenike i omogući nam da se za trenutak obogatimo tim sjajnim 19. vekom.

Ovaj modno – pozorišni događaj počeo je spuštanjem artista s plafona, prštanjem belih latica na sve strane i pojavljivanjem Njegoša, u čijoj ulozi se našao glumac Bane Tomašević. Dok je glumac dominirao u ulozi crnogorskog vladike i pesnika, njegova supruga, manekenka Jelena Ivanović, šetala je u beloj venčanici igrajući nevestu Milicu Stojadinović - Srpknjigu u koju je Njegoš strasno bio zaljubljen.

Olja je uz pomoć svojih asistenata, kreatora "Mone", muškim modelima prizvala Branka Radičevića, Iliju Garašanina, Vuka Stefanovića Karadžića, Puškina, Getea i druge koji su bili na ovom balu pod maskama.

U ostvarenju tog modnog performansa učestvovali su Siniša Kovačević kao reditelj, Boris Maksimović kao scenograf i Sanja Ilić kao kompozitor. Otmene i glamurozne toalete i nosive kreacije ponela je prva postava naših manekena, a mesta u publici bila su popunjena do poslednjeg.

„Njegoš, bogomdani srpski pesnik i umni vladalac, filozof čija se misao i duh uzdižu do visina do kojih se izdižu samo najviši i najbolji duhovi sveta“ (Andrić)

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Marko Risović

Pogledajte još