Srbija napredovala u zaštiti konkurencije

LONDON. 17. novembra 2010. (Beta) - Srbije je napredovala u zaštiti konkurencije, jednoj od devet oblasti kojima Evropska banka za obnovu i razvoj meri napredak tranzicionih zemalja, objavljeno je u sredu u Izveštaju o tranziciji za 2010.godinu.

Kako se navodi u izveštaju, ocena Srbije u uređenju konkurencije popravljena je sa dva na dva plus zbog usklađivanja zakona o zaštiti konkurencije s propisima Evropske unije (EU) i jačanja uloge Komisije za zaštitu konkurencije.

U Izveštaju o tranziciji EBRD prati napredak 29 zemalja, a Srbija je među osam država koje su ove godine ostvarile napredak u nekoj oblasti. EBRD očekuje da će ekonomski opravak Srbije u ovoj godini biti skroman i da će rast bruto domaćeg proizvoda biti oko 1,6 odsto.

Prema ocenama EBRD, inflacija u Srbiji će biti umerena zahvaljujući obazrivoj monetarnoj politici Narodne banke Srbije i posvećenosti održanju stabilnosti domaće valute. Očekuje se da će Srbija poštovati program u okviru kreditnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ali se kao glavni izazov navodi mogućnost da vlada ne smanji potrošnju u skladu sa zacrtanim fiskalnim ciljevima.

Pogledajte još