NAREDNE ČETIRI GODINE PRUŽAĆE ZNAČAJAN DOPRINOS: Srbija reizabrana u članstvo Izvršnog saveta Uneska

Republika Srbija reizabrana je u članstvo Izvršnog saveta Uneska, u kome će biti u naredne četiri godine, do 2023. Ova odluka doneta je tokom 40. zasedanja Generalne konferencije Uneska, 20. novembra u Parizu.

- Svojim aktivnim pristupom i konstruktivnim delovanjem, Republika Srbija je kao dosadašnji član Izvršnog saveta pružila značajan doprinos ukupnom radu Uneska, a nastaviće da zalaganjem za osnovne principe i vrednosti Organizacije, kao i za strateške i programske prioritete i u bliskoj koordinaciji sa ostalim državama članicama, podržava što uspešniju realizaciju mandata Uneska u ključnim oblastima obrazovanja, kulture, nauke i komunikacija i informacija - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Na Listi svetske baštine kulturnog i prirodnog nasleđa nalaze se brojna dobra Srbije: Stari Ras i Sopoćani (1979), manastir Studenica (1986), Gamzigrad-Romulijana (2007) i "Srednjevekovni nadgrobni spomenici stećci", koje je upisano zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Hrvatskom 2016. godine, dok su srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji - Dečani, Pećka Patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške od 2006. godine na Uneskovoj Listi spomenika u opasnosti; na Listi nematerijalnog nasleđa su "Slava" (2014), "Kolo" (2017) i "Pevanje uz gusle" (2018); u Registar Pamćenje sveta (Memory of the World), posvećenom zaštiti dokumentarne baštine, upisani su Arhiv Nikole Tesle (2004), Miroslavljevo jevanđelje (2005) i Telegram – ultimatum Austrougarske Srbiji o objavi Prvog svetskog rata (2015); na Listu rezervata biosfere (MAB-Man and Biosphere) upisani su rezervat biosfere "Golija-Studenica" (2002) i "Bačko Podunavlje" (2017), podsećaju iz Ministarstva.

Pored toga, Srbija je podnela nominaciju geoparka Đerdap za upis u registar Uneskovih globalnih geoparkova, dok je Vranje ove godine izabran na Uneskovu listu kreativnih gradova u oblasti muzike.

Izvor: Novosti
Foto: Promo

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.