NADA ZA OSOBE KOJE PATE OD MIGRENE: Novi lek koji smanjuje bol i olakšava simptome

Istraživači su pronašli novi lek za lečenje migrena koji, na osnovu opsežnog kliničkog ispitivanja, može biti nova nada za osobe koje ne mogu da koriste trenutno raspoložive lekove za migrenu zbog kardiovaskularnih problema.

Novi lek pokazao je efikasnost u smanjenju bola i olakšavanju simptoma povezanih sa migrenom, poput mučnine, osetljivosti na svetlost i buku za 34 odsto.

- Potencijalni novi lek za akutno lečenje migrene pružiće preko potreban inovacijski pristup u lečenju ovog tipa glavobolje - rekao je dr Ričard B. Lipton, direktor "Montefiori centra za glavobolju" u Njujorku, koji je vodio studiju, nedavno objavljenu u medicinskom časopisu "JAMA".

Novi lek trenutno čeka odobrenje američke Uprave za hranu i lekove.

Procenjuje se da milijardu ljudi širom sveta pati od migrene. Prema statističkim podacima, ovo stanje pogađa tri puta više žene nego muškarace.

Najčešći simptom je intenzivna glavobolja koja obično zahvata jednu stranu glave. Ostali prateći simptomi migrene uključuju mučninu, povraćanje i osetljivost na svetlost, buku i mirise. Pojava migrene može podrazumevati i poremećaje vida poznatog kao aura.

- Migrena je drugi vodeći uzrok invaliditeta i potrebni su nam novi akutni tretmani koji su efikasni, sigurni i podnošljivi - rekao je dr Lipton.

Migrene se najčešće leče specifičnim lekovima koji deluju na sužavanje krvnih sudova oko mozga kako bi na taj način zaustavili bol. Pokazalo se da ovaj način delovanja nije bezbedan za upotrebu kod osoba koji su u riziku od kardiovaskularnih bolesti ili moždanog udara.

Novi lek cilja na protein koji se zove peptid i vezan je za gen kalcitonina (CGRP) koji je uključen u prenos bola. Pošto krvni sudovi nisu ciljani, lek je dobra opcija za osobe koji su u riziku od srčanih oboljenja.

Smatra se da je novi lek efikasan, ali ne u istoj meri kao trenutno dostupni lekovi. On je daleko bezbedniji za određenu grupu pacijenata, koji postojeće lekove ne smeju da koriste zbog prisustva drugih oboljenja.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još