JEDNOSTAVNO I EFIKASNO: Napravite balzam od meda i zaštitite vaše usne od zime

Samo nekoliko minuta je potrebno da se napravi balzam za usne koji ih štiti od uticaja minusa i vetra. Ne budite lenji, probajte i oduševićete se!

Za ovaj prirodni balzam biće vam potrebno nekoliko sastojaka :

- Malo pčelinjeg voska (nađite prirodni vosak)
- Kokosovo ulje
- Vitamin E ulje
- Med (prirodni)
- Male staklene ili plastične posude (kupite ih u apotekama)

Masa koju budete dobili je prilično gusta, što je normalno. Odnos voska i kokosa treba biti isti. Za dve male posudice ili jednu veću biće vam dovoljne 3 kašike voska i 3 ulja.

Stavite malo voska u posudu na laganu vatru i mešajte dok se ne otopi. Pazite, jer se lako pregreje i može da se zapali.

U tako vruć i tečan vosak, dodajte 3 kašike kokosovog ulja i mešajte. Primetićete da se ulje vrlo brzo otopilo i postalo tečno. Nije neophodno odmah ga sipati u vosak, možete malo da sačekate neka se prohladi, pa onda sve sjedinite. Nemojte stavljati ulje u hladan vosak. Masa se neće sjediniti.

Dok je još sve tečno dodajte E vitamin i promešajte. Na količinu koju pravite jedna mala kašičica E vitamina će biti sasvim dovoljna.

Na sve to dodajte med, samo jednu supenu kašiku i sve lepo umešajte. Odmah smesu sipajte u staklenu posudu i stavite na hlađenje. Nemojte posudu zatvarati dok ne bude potpuno hladna. Ukoliko se stvori pena oko rubova posude, skinite je kašičicom. Balzam za usne od meda čuvajte na suvom mestu.

Izvor: Prva.rs/Banjalučanke.com
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.