Obeležen Dan sećanja na žrtvu Vukovara 1991.

VUKOVAR, 18. novembra 2010. (Beta) - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je u četvrtak na obeležavanju Dana sećanja na žrtvu Vukovara 1991. u tom gradu da je Vukovar bio veliki u svojoj žrtvi, ali i u sposobnosti da oprosti.

U prisustvu državnog vrha Hrvatske i više od 15.000 građana, u Vukovaru je danas obeležen Dan sećanja na žrtvu Vukovara 1991. koji je ustanovio Sabor Hrvatske u spomen na vukovarske žrtve u proteklom ratu. Ovogodišnje obeležavanje održava se pod geslom "Vukovar - pobednik jer je žrtva".

Hodajući u Koloni sećanja od vukovarske bolnice do oko pet kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, Josipović je novinarima rekao da se Hrvatska okreće budućnosti i Evropskoj uniji. "Poruke mira koje odavde dolaze su poruke koje su za evropsku Hrvatsku", istakao je Josipović.

Premijerka Jadranka Kosor rekla je u Koloni sećanja da se na današnji dan Hrvatska priseća i odaje počast za oko 1.700 poginulih hrvatskih branitelja i civila u odbrani Vukovara 1991, ali i za oko 500 onih čija su imena i dalje na popisu nestalih i zatvorenih.

Obeležavanje Dana sećanja počelo je jutros komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske bolnice, a nakon prigodnog programa učesnici su, prevođeni članovima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracionih logora, u Koloni sećanja prošetali gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Pogledajte još