KORISNI SAVETI: Saznajte kako pravilno da negujete kosu

Vaš frizer preporučiće vam novu stvar u nezi kose, spa-tretman za kosu, marokansko ulje i ostala čuda tehnologije. Pre nego što se odlučite za neke od preparata za kosu, potrebno je da znate nekoliko stvari.

Prvi korak u nezi kose je ishrana, posebno proteini i gvožđe. Jednom kada pronađete način koji vam odgovara za negu kose, retko ćete zalutati, savetuju frizeri. Ipak, proces pronalaženja rutine za negu kose može da vam se čini pomalo zastrašujući, pogotovo kada postoje brojne mogućnosti za ljude koji imaju isti tip kose. Zbog toga su sutručnjaci otkrili šta sve trebate da znate da biste pronašli ritual nege kose koji je pravi za vas.

Vaša individualna rutina na kraju zavisi od nekoliko faktora, a jedan od njih je da li vam je kosa ravna, talasasta ili kovrdžava. Na primer, ravna kosa obično je masnija i brže se masti od kovrdžave kose. S druge strane, osobama koje farbaju kosu savetuje se da je ne peru svaki dan kako bi se sprečilo prerano bleđenje i suvoća boje. Normalno je da barem jedan aspekt vaše kose bude problematičan, bilo da je reč o frizuri, oštećenim pramenovima ili peruti koja se javlja.

Znati u čemu je problem pola je zadatka. Ostalo uključuje pronalazak najboljeg rešenja. Međutim, svaka rutina deli nekoliko osnovnih komponenti. Jedna od njih je čišćenje, ono je ravnoteža između uklanjanja stvari poput mrtve kože i ostataka proizvoda. Poredak vaše rutine je važan i ključan. Možda nećete primetiti dramatične rezultate preko noći, iako se učinci maski i određenih proizvoda mogu odmah primetiti.

Treba vam vremena da se vaša kosa navikne na nove proizvode. U nekim slučajevima to može trajati i nedeljama. Ne postoje čvrsta pravila koliko često bi trebalo da koristite svaki proizvod. Neki ljudi peru kosu tri puta nedeljno, dok drugi to čine jednom sedmično. A neki to rade i ređe. Kada ste u nedoumici, pitajte stručnjaka za kosu za savet o proizvodima koje koristite i potrebama vaše kose.

Nekoliko opštih saveta i trikova koji pogoduju svim tipovima kose su da se šišanje kose na svakih 6 do 8 nedelja smatra korisnim za smanjenje pucanja i lomljenja kose, kao i da kosu perete mlakom, a ne vrućom vodom. Takođe, pustite kosu da diše jer to može da učini čuda. To znači da kosu pustite da se osuši prirodno, bez korišćenja fena ili pegle.

Izvor: Super žena/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još