Prihod namenjen namirenju poverilaca

Agencija za privatizaciju prodala je juče metodom javnog nadmetanja imovinu 10 preduzeća u stečaju, a prihod ostvaren prodajom biće uplaćen na račun tih preduzeća i upotrebljen za namirenje poverilaca. Imovinu preduzeće „Ciglana“ d.o.o. u stečaju iz Srbobrana prodata je po početnoj ceni od 15,1 miliona dinara, jedinom zainteresovanom kupcu Vojislavu Križanoviću, koji se bavi transportom i trgovinom građevinskog materijala. On je rekao da neće menjati delatnost preduzeća, koje je pre odlaska u stečaj imalo oko 40 radnika i dodao da je početna cena „Ciglane“ bila visoka, s obzirom na to da ima zastarelu tehnologiju, nema zemljište u vlasništvu i stečajni je dužnik. Novi vlasnik beogradskih preduzeća u stečaju DD „Brodogradilište − brodotehnika“, „Brodotehnika−brodplastika“ d.o.o. i „Brodotehnika−inženjering“ d.o.o. je beogradsko preduzeće „Intereksport“ d.o.o. koje se bavi istom delatnošću i koje je imovinu ta tri preduzeća kupilo za 333,4 miliona dinara. 

Imovina preduzeća za izradu električnih aparata za domaćinstvo i pištolja za molersko−farbarske radove „Elan“ iz Čuruga prodata je za 17,5 miliona dinara samostalnoj zanatskoj radnji „Solarov“ iz Novog Sada, koja se bavi proizvodnjom rashladnih uređaja i koja će tu proizvodnju preseliti u Novi Sad. Stečajni upravnik u „Elanu“ Mirjana Kićanović je kazala da je to preduzeće otišlo u stečaj sredinom novembra prošle godine, kada je svih 48 radnika ostalo bez posla i dodala da se nada da će novi vlasnik pokrenuti proizvodnju i zaposliti bar određen broj radnika, koji su ostali bez posla. Kićanovićeva je kazala da „Elan“ u vlasništvu ima oko 1.350 kvadratnih metara prostora, odnosno upravnu zgradu, proizvodnu halu, radionice i magacine i oko dva hektara gradskog građevinskog zemljišta.

Danas su prodate i dve parcele zemljoradničke zadruge „Kikinda“. Jednu je kupilo novosadsko preduzeće „Agroglob“ za 190 miliona dinara, a drugu poljoprivredno preduzeće „Eliksir agrar“ iz Kikinde, koje je parcelu od oko osam hektara kupilo za 1,13 milion dinara. Novi vlasnik „Agroservisa“ a.d. iz Kikinde čija je imovina prodata za 19 miliona dinara je Jovan Bulatović, koji se bavi proizvodnjom alatnih mašina. Prodata je i imovina preduzeća „DIB Knjaževac“ iz Knjaževca za 389.410 dinara, „Cibes“ iz Novog Beograda za 5,388 miliona dinara, kao i 15 celina zaječarskog preduzeća „Kučaj trans“ za oko 2,4 miliona dinara. („Tanjug“-„Pregled“)

Pogledajte još