IDITE RANIJE NA SPAVANJE: Bićete i zdraviji i lepši

Da bi čovek bio zdrav telom i duhom, osim izbegavanja loših životnih navika, treba ranije da odlazi i na počinak. Prednosti ranijeg odlaska na spavanje su nemerljive, poručuju stručnjaci.

Poboljšanje moždanih aktivnosti je ključna prednost, jer je ljudski mozak kao stari kompjuter koji treba puštati da se odmara. U protivnom, dolazi do njegovog "pregrevanja", slikovito opisuju naučnici. Nedostatak sna u hroničnom smislu smanjuje sposobnosti analize informacija, negativno utiče na pamćenje i u značajnoj meri smanjuje brzinu reagovanja, što se posebno odnosi na vozače.

Jačanje imuniteta je drugi važan razlog za raniji odlazak u krevet. Tokom noći organizam popunjava istrošene zalihe, eliminiše negativne posledice budnog stanja i "puni baterije" za potrebe sopstvenog imuniteta. Imune ćelije su noću najaktivnije, naročito u uništavanju štetnih mikroorganizama koji su ušli u telo. Blagovremenim odlaskom na spavanje trostruko se smanjuje šansa za pojavu gripa, nazeba ili neke druge respiratorne infekcije.

Smanjivanje rizika od kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa, kao i drugih teških bolesti, u dobroj meri se postiže takođe dovoljnim i kvalitetnim spavanjem. Sprovedena istraživanja pokazuju da osobe koje spavaju manje od osam sati dnevno, imaju za 20 odsto veći rizik od ovih bolesti. Ako spavaju manje od pet sati, rizik je dvostruko veći!

Lep izgled takođe je dobar razlog za raniji odlazak na spavanje. Žene koje manje spavaju brže se goje, tvrde američki naučnici. Nedovoljno sna remeti metaboličke procese u organizmu koji su uzrok taloženja suvišnih kilograma.

Tokom noći koža se obnavlja zahvaljujući boljem protoku krvi. Ćelije su zasićene amino-kiselinama, što prirodno poravnava bore, poboljšava ten, a kožu čini glatkom.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još