Promet dostigao pola milijarde dinara

Za samo mesec dana vrednost „Simpovih” akcija na berzi opala je 20 odsto. Akcije se sad prodaju za 2.830 dinara. Vrede manje nego kad su iznete na berzu pre dve godine. Devetomesečni rezultati Kompanije preporučivali su, naprotiv, poskupljenje akcija – i proizvodnja i plasman uspešniji su nego do poslednjeg kvartala lane. 

Od januara do septembra „Simpo” je proizveo nameštaj i drugu robu za 58 i po miliona evra a prodao, za 60 i po miliona evra. Plasman je povećao za skoro 25 odsto, izvoz za polovinu. Kompanija je na dbrom putu da ostvari godišnji plan. Od početka ove godine, cena „Simpovih” akcija premašivala je 3 hiljade dinara. Pre pola godine „Simpove” akcije dostigle su i svoju najvišu berzansku vrednost – 5.400 dinara. Zamenik predsednika Upravnog odbora „Simpa” Ljubomir Ilkić objašnjava u izjavi „Pregledu” da momentalno kolebanje vrednosti „Simpovih” akcija nije ništa neuobičajeno, da padaju cene i ostalih berzanskih indeksa, i da na to svakako ima uticaja jačanje dinara prema evru. „Simpovim” akcijama svakodnevno se trguje, dodaje, a cenu formiraju i ponuda i tražnja. Promet „Simpovih” deonica pojačan je upravo s proleća. U međuvremenu, prodato ih je gotovo čevorostruko više nego otkad se uopšte njima trguje. Sve dosad prodate akcije ove vranjske kompanije približavaju se cifri od 200 hiljada dinara, što je petina celokupnog emitovanog paketa. Berzanski promet dostigao je pola milijarde dinara. Broj akcionara s prvobitnih devet hiljada smanjio se za hiljadu. Država će do okončanja privatizacije ostati pojedinačno najveći vlasnik „Simpovog” kapitala: Akcijski fond imaće 29 odsto, Penzijski fond devet i po, Republika Srbija pet i Fond za razvoj sa jedan odsto. U ovom času, posle države, najveći udeo u „Simpu” ima Hipo Alpe−Adria banka – tri i po odsto i u prvoj polovini godine udvostručila je svoje učešće. 

Među vodećih dvadeset „Simpovih” deoničara desetak su investicioni fondovi a među prvih deset, „Telekomunikacija” u Blacu, jedina je domaća firma. Mada se javni poziv za učešće na tenderu za prodaju državnog i dela društvenog kapitala u „Simpu” nagoveštavao za kraj godine, Ilkić smatra, imajući u vidu sadašnji tempo priprema, da će se to najverovatnije dogoditi na proleće. Iako je „Simpo“ još u martu dobio privatizacionog savetnika („Citadel”, beogradski Institut za ekonomiku i finansije, advokatska kancelarija „Dražić i Beatović”), Ilkić napominje da nije bilo realno očekivati da će tenderska dokumentacija biti urađena za samo dva−tri meseca. Privatizacioni savetnik bi, tako obiman posao, trebalo da završi početkom naredne godine kad će se i znati strategija privatizacije i uslovi tendera. Prema rečima generalnog direktora „Simpa” Slađana Disića, za kupovinu državnih akcija u Kompaniji interesuju se pojedini inostrani investicioni fondovi. Poslovodstvo ”Simpa”, kazao je Disić, nastojaće da budući kupac bude onaj ko će da očuva stečeni imidž ove kompanije i njen brend, značajno ulagati u njenu tehnološku obnovu, ko će graditi u ovom delu Srbije i zapošljavati, a ne otpuštati radnike. Međutim, Disić upozorava da će konačan ishod privatizacije opredeliti mnogo činilaca, pored ostalog, i problemi s kojima se Kompanija suočava kao što je zaduženost.(„Pregled“)

Pogledajte još