Artemije vraća poredak u Eparhiju

ZUBIN POTOK, 19. novembra 2010. (Beta) - Vladika u penziji Artemije rekao je u petak, nakon liturgije u manastiru Duboki potok na severu Kosova, da nije u raskolu sa Srpskom pravoslavnom crkvom, već da pokušava da vrati poredak u Eparhiju raško-prizrensku.

Vladika Artemije, koji je na majskom Saboru penzionisan i razrešen dužnosti u Eparhiji raško-prizrenskoj, u četvrtak je ušao u manastir Duboki potok sa pedesetak monaha koji ga podržavaju, a u petak ujutru je sa njima služio liturgiju.

Sinod SPC-a kaznio je vladiku Artemija zabranom sveštenodejstva jer je odbio poslušnost vrhu Crkve. SPC je ocenio da je ulazak vladike Artemija u manastir "anticrkvena i antikanonska" delatnost. Episkop Artemije je liturgiju služio u trpezariji konaka manastira jer mu iguman Romilo nije dozvolio da bogosluženje obavi u crkvi.

Vladika Artemije je posle liturgije okupljenima kazao: "Sabrali smo se da udarimo novi početak, odnosno da vratimo poredak, mir i jedinstvo u Eparhiju raško-prizrensku koja devet meseci prolazi svoju Golgotu".

Pogledajte još