Zvezde Beogradske nedelje dizajna

Čovek koji prevodi prirodu, Luiđi Kolani (Luigi Colani) i čovek koji dizajnira sebe, Karim Rašid  (Karim Rashid) nastupili su na petom danu festivala Beogradske nedelje dizajna u  Centru "Sava".Kolani važi za oca dizajna, vanzemaljca, najpoznatijeg i najkontroverznijeg dizajnera našeg doba, dok je Rašid  vodeća figura u oblasti unutrašnjeg i industrijskog dizajna, nameštaja, osvetljenja prostora i umetnosti. 
Kolani je pre početka izlaganja o službi prirode dizajnu, nastup svog prethodnika Ben Evansa iz Londona ocenio kao tipičan primer zapadnjačke arogancije. Evans je govorio o prednostima Londona i internacionalizma.   
- Jedina šansa je Istok, i svetlost dolazi sa Istoka, mnogo toga se događa u Kini, ne samo u Londonu. Ono što se dešava u Londonu možete da stavite pod tepih - rekao nam je Kolani pojašnjavajući svoj stav.
- Pa vi i ne znate koliko vredite, možete dosta toga uraditi, a sve je u moći i volji. Moćni ste, gladni i inteligentni... Inicijativa gladi je velika - bio je izričit Kolani, koji za sebe tvrdi da ništa ne izmišlja, nego samo prevodi prirodu. Koloni smatra da nema prave linije u prirodi. Ajkule ga inspirišu da napravi brzi automobil, a stvara i tastaturu za računar u obliku srca. Osnovna karakretistika njegovog rada su zaobljenje, organske forme.
Beogradska publika je imala priliku da čuje i nezvaničnog ambasadora Beogradske nedelje dizajna - Karim Rašida.On veruje da je dizajn moćno oruđe promene kako društva tako i samog čoveka.
- Dizajn nije samo forma, boja, minimalizam. Dizajn je srce. To je nešto što dodirujete svaki dan. Moć objekta je velika i sve to utiče na čoveka. Dizajn može da promeni naše poglede. To je socijalno i političko polje. Dizajn i tehnologija su humanizatori društva - kazao je Rašid.
On veruje da ljudi oblikuju svoje postojanje i da je umetnost drugi svet, kojega nismo u potpunosti svesni.Karim Kašid je radio dizajn proizvoda za firme kao što su "Umbra", "Prada", "Method". 
Beogradska nedelja dizajna  zatvara se u subotu 22. aprila kada će nastupiti srpske zvezde Branko Lukić, Saša Lakić, Darko Mladenović, Jelena Mijanović i ostali.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.