If investment oživljava Diork

Predstavnici Konfekcije „Diork“ i kompanije „IF Investment“ iz Londona potpisaće početkom naredne sedmice ugovor o saradnji, na osnovu kojeg će u kragujevačkoj fabrici biti obnovljena proizvodnja, prekinuta aprila ove godine, izjavio je danas Tanjugu direktor Radojica Perović. Prema njegovim rečima, ugovor o saradnji podrazumeva izdavanje u zakup na šest meseci hale od 4.000 kvadratnih metara, u kojoj će britanska kompanija u početku proizvoditi ženske pantalone za izvoz na strana tržišta. 

„Partner će doneti nove mašine, iako mi raspolažemo sa više od stotinu, jer smo u proizvodnji bili orijentisani na proizvodnju teške konfekcije“, rekao je Perović. On je dodao da će u početku biti angažovana 53 radnika, koji se i posle drugog kruga nisu izjasnili za socijalni program, a broj će se kasnije povećavati shodno povećanju obima posla. Ocenjujući ugovor značajnim za „Diork“, koji je do sada imao jednu poništenu privatizaciju, a potom i dve neuspele, Perović tvrdi da posle isteka tog roka, postoje tri mogućnosti − da britanska konfekcijska kompanija produži ugovor o zakupu na još šest meseci, da kupi kragujevačku fabriku ili da ode. Preduzeće „Diork“, zbog nagomilanih dugova u iznosu od 1,8 milion evra, nije u stanju da samostalno pokrene proizvodnju, i prema rečima direktora, od zakupnine će vraćati stare dugove. 

U preduzeću su zaposlena 193 radnika, od kojih se 140 izjasnilo za socijalni program, koji bi do kraja godine trebalo da bude realizovan. Preduzeće „Diork“ postoji pola veka i dve decenije je poslovalo u sastavu beogradskog „Beka“, posle čega je samostalno radilo do aprila ove godine, a za partnera je imalo belgijsku firmu „Habiteks“. „Diork“ je prvo preduzeće u Srbiji koje je privatizovano, ali je taj ugovor iz 2002. godine poništen, jer su se pobunili radnici zato što nisu dobijali zarade kada ih je kupio tadašnji direktor Slobodan Pantić, koji nije poštovao kupoprodajni ugovor. („Tanjug“-„Pregled“)

Pogledajte još