Stanje gore nego što piše u izveštaju EK

BEOGRAD, 19. novembra 2010. (Beta) - Stanje u Srbiji je gore nego što se može zaključiti iz izveštaja Evropske komisije, ocenili su u petak ekonomisti i stručnjaci na okruglom stolu u Beogradu.

Ekonomski savetnik premijera Jurij Bajec je kazao da je "izveštaj korektno napisan i da smo ga mi pisali bi bio znatno kritičniji". On je ocenio da je saglasan sa ocenama iz izveštaja da se vlada zbog ekonomske krize više bavila tekućim nego fundamentalnim ekonomskim pitanjima i da je ove godine zabeležen izvestan boljitak, koji građani još uvek ne osećaju.

Bajec je kazao da je jedan od problema što je zaustavljen proces privatizacije, što oko 500 javnih preduzeća nije ni počelo privatizaciju i što su mnoge privatizacije poništene.

Ekonomista Boško Mijatović je kazao da je stanje u Srbiji znatno gore, nego što je navedeno u izveštaju i da izveštaj ustvari predstavlja politički tekst "diplomatski iznijansiran". On je kazao da sporo ide formiranje zakonskih institucija i u tom smislu naveo da je pet godina bilo potrebno da Državna revizorska institucija dobije svoje prostorije kako bi mogla da počne da radi svoj posao.

Član Agencije za borbu protiv korupcije Zlatko Minić je kazao da ga najviše plaši upravo to što je izveštaj pozitivniji nego što je realno stanje, jer političke elite naglašavaju samo ono što je dobro, a pred lošim stvarima zatvaraju oči. On je ukazao na to da zakon o finansiranju političkih stranaka još nije donet, da političari stalno govore da samo što nije donet iako je sada u fazi radne verzije i dodao da je pitanje ko će garantovati da sve kada se donese i počne da se primenjuje, neće biti promenjen.

Pogledajte još