NAJNEPOSEĆENIJA EVROPSKA DRŽAVA: San Marino - prelepa i nepravedno zapostavljena destinacija

Iako se nalazi u samom srcu Evrope, ovu državu tokom godine poseti malo turista. Gotovo je izvesno da će oni koji ne žive na evropskom tlu San Marino pomešati sa manjim gradovima u SAD, ili u Meksiku ili Argentini.

Ova država ima samo jednog kopnenog komšiju - Italiju, a njeni krajolici su zapanjujući. Prema pisanju američkog portala Insajder, San Marino je lepši čak i od Toskane, ali trenutno slovi za najslabije posećenu državu Evrope.

Podaci Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija pokazuju d,a iako je San Marino najneposećenija država Evrope, da je prepun bujnih vinograda i brda, lepog smeštaja, romantičnih restorana i uskih, vijugavih kamenih ulica.

Novinar ovog portala proveo je nekoliko dana u San Marinu i evo kako ga je on doživeo. On je napisao da je to jedna od najmanjih zemalja na svetu, da su od ove države manji samo Monako i Vatikan. Ovde živi 34.000 ljudi, a teritoriju ove male države u potpunosti okružuje Italija. Istorija demokratije u ovoj zemlji stara je više od 17 vekova pa je mnogi nazivaju najstarijom kontinuiranom demokratijom na svetu.

San Marino je, nastavlja, odnedavno najslabije posećena zemlja u Evropi, pretekavši tako Lihtenštajn, još jednu mikrodržavu.

Budući da je u potpunosti na Apeninskom poluostrvu - i na njemu zauzima izuzetno mali deo - ne čudi što je pejzaž San Marina u osnovi isti kao italijanski, a posebno nalik na onaj u Toskani. To znači da ima ista ona raskošna brda, rustikalne vinograde, poljoprivredno zemljište i okruženje podobno za "reklamiranje" na društvenim mrežama, navodi Insajder.

Dvorci kao iz bajke bi trebalo da budu dovoljno dobar motiv potencijalnim turistima.

- Ako već pejzaži koji oduzimaju dah nisu dovoljno dobar razlog da se neko uputi u San Marino, onda bi to svakako trebalo da budu izuzetno dobro očuvani viševekovni zamkovi, gde postoje odlični restorani (koji pre svega nude vrhunsku testeninu i divna vina), a tu je moguće odsesti na kraći rok, ali čak i živeti ako imate dovoljno sredstava da to sebi priuštite - navodi se u tekstu Insajdera.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još