Stounhendž dobio 10 miliona funti za restauraciju

LONDON, 19. novembra 2010. (Beta) - Praistorijski lokalitet Stounhendž, na jugu Engleske, dobio je 10 miliona funti za potrebe restauracije za koju je do sada obezbeđeno dve trećine sredstava, prenele su u petak svetske agencije.

Ingliš heritidž, grupa koja upravlja nacionalnom baštinom, saopštila je međutim da radovi na obnovi lokaliteta neće biti dovršeni do Olimpijskih igara, koje će 2012. godine biti održane u Velikoj Britaniji. Stounhendž, koji čini 17 kružno poređanih kamenih blokova od kojih su neki teški i do 45 tona, godišnje poseti oko milion ljudi.

Restauracija koja treba da počne 2012, obuhvata izgradnju novog centra za prijem posetilaca kao i zatvaranje deonice puta koji prolazi kroz lokalitet. Projekat za obnovu Stounhendža doveden je u pitanje zbog rezova u budžetu i odluke vlade da ne obezbedi sredstva za radove. Ingliš heritidž je saopštio da suma od 10 miliona funti potiče iz fondova britanske Nacionalne lutrije i da je do sada prikupljeno dve trećine sredstava potrebnih za radove koji će koštati 25 miliona funti.

Pogledajte još