Pet godina kasnije Dejton u osnovi problema BiH

NJUJORK/BEOGRAD, 20. novembra 2010. (Beta) - Muhamed Šaćirbej, jedan od bošnjačkih učesnika u dejtonskim mirovnim pregovorima i tadašnji ministar spoljnih poslova, ocenio je da je Dejtonski sporazum u osnovi problema BiH.

"Dejton je i dalje u korenu onoga što nije u redu sa BiH. Sa druge strane, Dejton je sada osnova mira", rekao je Šaćirbej u intervjuu za Juronjuz (Euronews) uoči 15. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma koja se navršava u nedelju, 21. novembra.

Šaćirbej je rekao da ima "vrlo negativan" odnos prema Dejtonskom sporazumu i podsetio da je povukao svoj potpis sa dokumenta.

Šaćirbej je rekao da dovodi u pitanje prihvatanje Dejtona kao temelja BiH jer Dejton "jeste osnova za mir, svakako za okončanje rata, ali ne može biti osnova nijedne normalne zemlje. Svakako ne za težnje kakve ima BiH, za težnje njenih građana da postanu deo evroatlantske porodice", rekao je Šaćirbej.

Objašnjavajući zašto je pre pet godina povukao potpis sa Dejtonskog sporazuma Šaćirbej je rekao: "Morali smo (u Dejtonu) da prihvatimo postavljanje zvaničnika (u BIH) po nacionalnoj osnovi i zato je Dejton dugoročno nesupešan. Ugrađena je - podvlačim: ugrađena, nacionalna politika, tako da će opasnost od šovinizma stalno rasti. Zato je potrebno smesta preokrenuti negativne posledice Dejtona".

Pogledajte još