Obama uveren da je resetovanje odnosa sa Rusijom uspelo

VARŠAVA, 20. novembra 2010. (Beta) - Predsednik SAD Barak Obama ocenio je za list Gazeta viborča da je "resetovanje odnosa" sa Rusijom uspelo i donelo konkretnu korist za jačanje stabilnosti i bezbednosti u Evropi.

"Rusija može da postane vojna ili ekonomska pretnja za Zapad samo ukoliko proceni da je to u njenom interesu. Verujem, ipak, da je 'resetovanje' pokazalo da takvo ponašanje nije u njenom dugoročnom interesu. Rusiji donosi korist saradnja sa Zapadom i ostavlja daleko za sobom hladni rat", kazao je Obama u intervjuu koji u subotu objavljuje poljski list.

Obama je kao potvrdu uspeha novih odnosa SAD i Zapada sa Rusijom naveo saradnju u Avganistanu, Iranu, Sudanu, ratu protiv terorizma i u borbi protiv droga. Američki predsednik naglasio je značaj saradnje saveznika u okviru NATO i apelovao da se, bez obzira na krizu i stezanje kaiševa, još pojača vojna saradnja.

"Radujem se što u Lisabonu (na samitu NATO) usvajamo dokument nazvan Inicijativa ključnih mogućnosti zahvaljujući kojem ćemo naći sredstva za finansiranje sadašnjih misija i za misije koje nas čekaju u budućnosti", rekao je Obama.

Pogledajte još