Papa Benedikt XVI proglasio 24 nova kardinala

VATIKAN, 20. novembra 2010. (Beta-AFP) - Poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI proglasio je u subotu 24 novoimenovana kardinala na ceremoniji u bazilici Svetog Petra u Rimu, prekidan čestim aplauzima vernika.

Papa je poručio novim kardinalima da u crkvi niko nije šef i pozvao ih da se stave u službu vernika. "U crkvi niko nije šef, već su svi pozvani, dotaknuti i vođeni božjom milosću. Kriterijum veličine i prevlasti prema Bogu nije dominacija već služenje," rekao je papa.

Od 24 kardinala koja su obukla kardinalsku odoru, dvadesetorica su mlađa od 80 godina i imaju pravo da biraju papu. Novi kardinali su sa četiri kontinenta: 15 iz Evrope, po četiri iz Afrike i Amerike, i jedan iz Azije. Sa novim kardinalima kardinalski zbor će imati 203 člana, od kojih je 121 ispod 80 godina s pravom da uđe u konklavu za glasanje za novog papu.

To što su ustoličena i četiri kardinala iz Afrike, ukazuje na porast broja hrišćana na tom kontinentu. Prema podacima Vatikana, broj hrišćana u Africi je od 2000. do 2008. gdine porastao za 33 odsto - sa 130 miliona na 173 miliona.

Pogledajte još