NATO odobrio postepeno povlačenje iz Avganistana

LISABON, 20. novembra 2010. (Beta-AFP) - NATO je na sastanku u subotu u Lisabonu odobrio strategiju izlaska iz Avganistana do 2014. godine koja predviđa postepeni prenos odgovornosti za bezbednost u zemlji na avganistanske snage, saopštio je generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen.

Strategiju postepenog prenosa odgovornosti odobrili su lideri oko pedeset zemalja, uključujući i 28 zemalja članica NATO, okupljenih u Lisabonu. Među prisutnima su i drugi značajni činioci u Avganistanu, generalni sekretar UN Ban Ki Mun kao i lideri Evropske unije.

"Pokrenuli smo proces prema kome će avganistanski narod ponovo postati gospodar u svojoj kući", rekao je Rasmusen na konferenciji za štampu u portugalskoj prestonici.

U periodu tranzicije međunarodne snage će sve više služiti kao podrška avganistanskoj vojsci, rekao je on. Prenos treba da počne najkasnije u leto 2011. i da traje do kraja 2014. godine. Međutim NATO će nastaviti da ima ulogu "podrške" i posle tog datuma, dok god posao nije završen, rekao je Rasmusen.

Pogledajte još