Građani Šangaja odaju počast žrtvama požara

ŠANGAJ, 21. novembra 2010. (Beta-AP) - U Šangaju, na mestu požara u kojem je stradalo 58 osoba, u nedelju su se mirno okupile desetine hiljada ljudi odajući počast žrtvama i ostavljajući cveće, plišane igračke, slike pokojnika i cigarete.

U požaru koji se dogodio u ponedeljak u 28-spratnom soliteru povređena je 71 osoba, a za izazivanje nesreće osumnjičeni su nelicencirani zavarivači.

Požar je izbio kada su se iskrama sa opreme za zavarivanje zapalile najlonska mreža i skele od bambusa, a gradske vlasti su saopštile da je većina žrtava umrla u svojim stanovima, gušeći se u dimu, otrovnim isparenjima i vrelini.

Građani Šangaja mirno su prolazili pored izgorelog zdanja, pristup kojem su onemogućavale policijske barikade. Visoki gradski zvaničnici jutros su se u tišini tri puta poklonili u čast žrtava i ostavili cveće.

Grupe uznemirenih stanovnika tog dela Šangaja ipak su razgovarale o požaru i njegovim uzrocima. "Sramota! Kako se usuđuju da kažu da je spasavanje bilo uspešno? Žalimo ove sirote porodice, a ne vladu", rekao je jedan od svedoka požara.

Pogledajte još