OBRATITE PAŽNJU: Oticanje nogu ukazuje na ozbiljne zdravstvene tegobe

Natečene noge i druge promene na nogama su obično poseldica nekog procesa koji se odvija u našem organizmu i zahteva javljanje lekaru.

Nadutost listova i stopala

Oticanje može da bude posledica dugog stajanja, ali i ovih oboljenja:

Srčana oboljenja

Mnoge srčane bolesti čine da se tečnost zadržava u stopalima i listovima.

Problemi s venama

Vene izgube finkciju da pumpaju krv, pa usled skupljanja krvi u nogama, one postaju natečene.

Problemi sa limfnim sistemom

U telu imamo limfne čvorove i krvne sudove koji pomažu u prenošenju tečnosti po telu. Kada dođe do blokade limfnog sistema, dolazi do oticanja u nogama i rukama.

Problemi sa jetrom

Oticanje može biti uzrokovano nesposobnošću jetre da stvori dovoljno proteina u krvi.

Plava boja kože

Verovatno ste primetili da koža poplavi usled niskih temperatura, ali kada se to dešava i na normalnim temperaturama, onda verovatno postoji neki problem. Kada su krvni sudovi blokirani, javlja se sindorm plavih nožnih prstiju.

Bolna stopala

Ukoliko ovakvo stanje ne prolazi nekoloiko dana, potrebno je obratiti se lekaru. Bol u stopalu ili prstima ukazuje na infekcije koje se mogu javiti u telu.

Modrice

Ukoliko vam se iznenada pojavljuju modrice po nogama, to može ukazati na: bolest jetre, autoimune bolesti, upalu krvnih sudova i poremećaje u krvi.

Osip

Ukoliko primetite mrlje koje su jarko crvene ili čak ljubičaste boje razmislite o detaljnom pregledu organizma. Ovi simptomi mogu da ukazuju na upalu krvnih sudova ili autoimune bolesti poput lupusa ili reumatoidnog artritisa.

Izražene vene

Vene u obliku paukove mreže se mogu pojaviti tokom trudnoće ili usled gojazosti i nedovoljne fizičke aktivnosti. Ova pojava nije retka, a danas pogađa 30 posto ljudi. U ovom slučaju se događa uvijanje i proširenje vena.

Izvor: Stil.Kurir.rs
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još