Uskoro samo bezbedna roba

Proizvođač je obavezan da stavlja na tržište isključivo bezbedne proizvode. Zabranjeno je proizvoditi, uvoziti, izvoziti ili stavljati na tržište obmanjujuće proizvode. Novčanom kaznom od 100.000,00 do 1,000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, distributer ako isporučuje ili čini dostupnim proizvode za koje zna ili je trebalo da zna da su opasni za upotrebu, neke su od odredbi Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda o kome je juče raspravljano u Privrednoj komori Srbije (PKS). Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo istakao je da je razlog za donošenje ovog zakona obezbeđivanje visokog nivoa zaštite zdravlja i bezbednosti potrošača, ali i drugih privrednih subjekata. 

Primena zakona u koji su ugrađene direktive Evropske unije povećaće troškove privrednih subjekata, koji su opravdani i predstavljaju investicije na tržištu, regulišući one proizvode za koje ne postoje određeni tehnički propisi, istakao je Bubalo i dodao da bi ovaj propis trebalo da bude usvojen u parlamentu do kraja godine. Predstavljajući Zakon o opštoj bezbednosti proizvoda pomoćnik ministra za trgovinu i usluge Dušan Vučković je istakao da se on ne odnosi na sirovine već na finalne proizvode, odnosno proizvode koji su namenjeni krajnjem potrošaču.

Novina u zakonu je brz sistem razmene informacija o ozbiljnim rizicima, za šta postoji potreba u našem pravnom sistemu. Sve informacije o riziku proizvoda, a kojima raspolažu nadležni organi biće dostupni javnosti. Nadležni organi će, sistemom RAPEX, o rizicima proizvoda informisati i Komisiju Evropske unije, rekao je Vučković. On je dodao i da će primena zakona imati univerzalni karakter jer će se primenjivati i na one proizvode za koje su već doneti tehnički propisi. Novina u zakonu je brz sistem razmene informacija o ozbiljnim rizicima, za šta postoji potreba u našem pravnom sistemu. Sve informacije o riziku proizvoda, a kojima raspolažu nadležni organi biće dostupni javnosti. 

Nadležni organi će, sistemom RAPEX, o rizicima proizvoda informisati i Komisiju Evropske zajednice, u cilju veće bezbednosti proizvoda na tržištu Evropske unije, rekao je Vučković. On je dodao i da će primena zakona imati univerzalni karakter jer će se primenjivati i na one proizvode za koje su već doneti tehnički propisi. Predsednik Skupštine Privredne komore Srbije Miroslav Miletić je naglasio da će donošenje Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda, inače novog zakona u našem tehničkom zakonodavstvu, pogodovati jačanju konkurentnosti, kao i suzbijanju sive ekonomije. Zakon će stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije, a počeće da se primenjuje šest meseci od dana stupanja na snagu, najavljeno je juče u Privrednoj komori Srbije.(„Pregled“)

Pogledajte još