Marković: Do 2013. cena struje mora biti veća za 60 odsto

BEOGRAD, 22. novembra 2010. (Beta) - Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković izjavio je da do 2013. godine cena struje u Srbiji mora biti veća za 60 odsto.

Marković je za današnji Blic rekao da je prosečna cena struje u regionu 60 odsto veća od cene u Srbiji, i da Srbija mora da izjednači cene ako planira da otvori tržište struje.

"To je čist procenat povećanja, na to idu inflacija, kurs", kazao je Marković.

Prema njegovim rečima, EPS od države stalno traži poskupljenje struje i to će nastaviti sve dok se ne postigne ekonomska cena.

Marković je naveo da u Srbiji samo 35.000 domaćinstava prima socijalnu pomoć i ima umanjene račune, a da bi, ako bi Srbija imala ekonomsku cenu struje, broj tih domaćinstava mogao biti i do deset puta povećan.

On je kazao da građani i privreda EPS-u duguju oko 70 milijardi dinara, dok EPS drugima duguje oko 10 milijardi dinara, što će, kako je rekao, vratiti do februara iduće godine.

Prema njegovim rečima, procenat naplate u poslednjih mesec dana bio je 94 odsto, pri čemu su najbolje platiše siromašni građani, dok su najveći dužnici RTB Bor, Železnice Srbije i komunalna preduzeća.

Pogledajte još