Objava Severne Koreje razočaravajuća

SEUL, 22. novembra 2010. (Beta) - Saopštenje Severne Koreja o novom postrojenju za obogaćivanje uranijuma jeste razočaravajuće i provokativno, ali krize i iznenađenja tu nema, izjavio je specijalni izaslanik SAD za tu zemlju Stiven Bosvort.

"Očigledno se radi o razočaravajućem saopštenju, Ovo je još jedan u seriji provokativnih poteza" Severne Koreje, rekao je Bosvort u Seulu posle razgovora s južnokorejskim šefom diplomatije Kim Sung Hvanom, a prenosi agencija Asošiejted pres (AP).

Američki nuklearni naučnik Zigfrid Heker izvestio je da mu je tokom poslednje posete Severnoj Koreji pokazan eksperimentalni nuklearni reaktor u izgradnji i novo postrojenje u kojem se obogaćuje uranijum za taj reaktor.

Bosvort je međutim rekao da navodi iz Zigfridovog izveštaja ne predstavljaju krizu i da SAD nisu iznenađene. "Već neko vreme posmatramo i analiziramo aspiracije Pjongjanga da proizvede obogaćeni uranijum", dodao je Bosvort, a i ministar inostranih poslova Južne Koreje Kim Sung Hvan umanjio je značaj Zigfridovog izveštaja rekavši: "To nije ništa novo".

Pogledajte još