Neizvesna situacija u novozelandskom rudniku Pajk River

GREJMUT, 22. novembra 2010. (Beta) - Novozelandska policija je u ponedeljak prvi put nagovestila da među 29 rudara koji su zarobljeni u rudniku Pajk River ima mrtvih, uprkos optimističnim izjavama premijera Novog Zelanda da bi svi oni mogli biti živi.

Otrovna isparenja i dalje sprečavaju spasioce da uđu u tunel rudnika, gde je pre tri dana došlo do eksplozije koja je rudare odsekla od spoljašnjeg sveta, a kako javlja agencija AP, očekuje se da će danas biti prokopana rupa široka 15 centimetara kroz koju će biti ispitivan kvalitet vazduha u odsečenom delu rudnika.

U trenutno dostupnim delovima Pajk Rivera vazduh se testira na svakih 30 minuta i rezultati pokazuju da spasioci još ne mogu da uđu.

Novozelandski premijer Džon Ki rekao je novinarima da postoje "sve šanse" da je svih 29 rudara - 24 Novozelanđanina, dva Australijanca, dva Britanca i jedan Južnoafrikanac - preživelo nesreću u Pajk Riveru, javlja britanski Bi-Bi-Si (BBC). Prema njegovim rečima, rudari su možda našli utočište na nekom mestu koje ima ventilaciju i mogli bi svi da budu spaseni.

Pogledajte još