Za unapređenje tržišta rada

Memorandum o razumevanju, potpisan između Evropske zajednice i Srbije, omogućava učešće naše zemlje u zajedničkom programu „Progres“, namenjenom zapošljavanju i socijalnoj politici u periodu od 2007. do 2012. godine za šta je opredeljeno 743 miliona evra. Za sredstva „Progresa“ mogu da se kandiduju zemlje članice i kandidati za EU, kao i Srbija koja je procesu pridruživanja. Ovaj dokument prvi put otvara vrata zainteresovanim državnim i naučnim institucijama, sindikatima ili nevladinim organizacijama da predlože projekte i učestvuju na tenderima za „Progres“, istakao je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić. 

Ljajić je, povodom dvodnevne konferencije o unapređenju tržišta rada i socijalnog dijaloga u zemljama zapadnog Balkana koja se 19. i 20. oktobra održala u Beogradu, rekao novinarima da je socijalni dijalog važna stepenica Srbije ka priključenju EU, ali je partnerstvo na veoma niskom nivou. Vladimir Špidla, evropski komesar za zapošljavanje, socijalnu politiku i jednake mogućnosti, čijim je potpisom ovaj memorandum stupio za snagu, najavio je formiranje nacionalnih saveta za regionalnu saradnju u svim zemljama zapadnog Balkana i skori ministarski skup u Budvi. Iz iskustva bivšeg premijera Češke u vreme priključenja EU, Špidla je socijalni dijalog nazvao „ključem“ svakog napretka, što je rezultiralo najmanjom stopom siromaštva u Evropi i godišnjim rastom češke privrede od šest odsto. Ne postoji „kvota“ sredstava iz programa „Progres“ posebno za Srbiju, već se namenski za pojedine projekte godišnje obezbeđuje oko 100 miliona evra, pojasnio je evropski komesar. 

Visoka stopa nezaposlenosti od preko 20 odsto u Srbiji nije nikakva prepreka procesu pridruživanja i članstva u EU. Tu ne postoji stroga granica, Španija je postala član EU sa stopom nezaposlenosti od 21 odsto uz smanjenje na sedam odsto, a Poljska i Slovačka su „ušle“ sa 17 odsto i došle na 10 odsto. Praksa je pokazala da tokom četiri godine dolazi neminovno do pada nezaposlenosti, dodao je Špidla. Primeri Češke, Španije, Irske i drugih zemalja jasan su znak da je nezaposlenost rešiva iako sada predstavlja prvi privredni i ekonomski problem u Srbiji, naveo je državni sekretar za zapošljavanje Vladimir Ilić. U setu rešenja nalaze se prioriteti Vlade za 2008. godinu − okončanje procesa privatizacije, podsticanje preduzetništva, finansiranje aktivnih mera na tržištu rada, uključujući i više sredstava za program „Otpreminom do posla“, dodao je Ilić. Regionalni skup u Beogradu okupio je predstavnike 32 zemlje, najviše iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Albanije.(„Pregled“)

Pogledajte još