Veliko interesovanje za Moneovu izložbu u Parizu

PARIZ, 22. novembra 2010. (Beta) - Retrospektivna izložba impresioniste Kloda Monea u Parizu izazvala je ogromno interesovanje, zbog čega će poznati pariski muzej Gran Pale promeniti radno vreme i poslednjih dana izložbe raditi celu noć.

Za vreme božićnog školskog raspusta, Gran pale biće otvoren do 11 sati uveče, što će verovatno smanjiti redove zbog kojih 7.000 posetilaca svakog dana čeka i do dva sata da uđe na izložbu. Za manje od dva meseca, izložbu je videlo 400.000 ljudi, a pošto je otvorena još više od dva meseca, moguće je da će ostvariti rekordnih milion posetilaca.

U najkompletnijoj postavci posvećenoj Moneu u Francuskoj od 1980. izložena su ostvarenja poznatog impresioniste koja čine deo stalnih postavki muzeja Orsej, muzeja Luvr i još desetak muzeja i umetničkih kolekcija iz Švedske, Kanade, Velike Britanije i Rusije, kao i mnogih privatnih kolekcija iz celog sveta. Među 200 eksponata su i najčuvenija Moneova ostvarenja, kao "Zalazak sunca na Seni", "Divlji makovi", "Stanica Sen Lazar", kompletan serijal slika katedrale u Ruanu, britanskog Parlamenta, topola i lokvanja u Živerniju. Izložba je otvorena 22. septembra i trajaće do 24. januara.

Pogledajte još