Dinkić traži promenu Ustava Srbije zbog regionalizacije

BEOGRAD, 22. novembra 2010. (Beta) - Potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić i ostali učesnici okruglog stola "Ko je za regione?" zauzeli su se u ponedeljak za promenu Ustava Srbije kako bi se omogućila regionalizacija i decentralizacija države.

Na skupu u Medija centru, Dinkić je rekao da je zbog velike neujednačenosti u razvoju pojedinih delova Srbije potrebno izvršiti regionalizaciju i dodao da će se, u suprotnom, ona desiti stihijski i spontano što bi bilo najgore rešenje.

On je ponovio da su plate na Novom Beogradu tri puta veće nego u Bosilegradu, da je nezaposlenost u Prijepolju 20 puta veća nego na beogradskoj opštini Vračar, a da glavni grad ima duplo veći bruto društveni proizvod nego cela Vojvodina i tri puta više nego neki drugi delovi Srbije.

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković je, takođe, ocenio da u Ustavu ne treba nužno odrediti broj budućih regiona, već da je potrebno da se oni približno izjednače po broju stanovnika. On je, osim Beograda i Vojvodine, predložio i postojane istočnog, zapadnog i centralnog regiona.

"Na sva usta galame da je Kosovo Srbija, a Srbija sve više postaje Kosovo. Južno od Bubanj potoka broj Srba se za deset godina smanjio za 450.000 a nestalo je 1.200 naselja... Samo Beograd i Vojvodina u nečemu liče na Evropu, dok južno od Beograda nema ništa", rekao je Drašković.

Pogledajte još