Otvoren Muzej Narodnog pozorišta u Beogradu

BEOGRAD, 22. novembra 2010. (Beta) - Glumica Mira Stupica svečano je u ponedeljak otvorila Muzej Narodnog pozorišta, u zgradi Nacionalnog teatra u Beogradu, u kome je predstavljena stalna postavka Muzeja, autorke Zorice Janković, kao i izložba "Savremena kostimografija i scenografija" Olge Mrđenović.

Mira Stupica je rekla da joj je čast da zvanično otvori Muzej Narodnog pozorišta pripala kao najstarijoj članici tog veoma značajanog i uticajnog teatra.

Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović rekao je da burna istorija prostora, na kome je Nacionalni teatar opstao, nije imala milosti prema dokumentovanoj istoriji.

Prema njegovim rečima, nakon što se uz puno uloženog truda, velikog broja zaposlenih stekli određeni uslovi, podržan od strane Ministarstva kulture Srbije, Muzej, za čije se postojanje zalagao i Branislav Nušić, danas otvara svoja vrata.

Na izložbi su predstavljeni razni rekviziti koji su korišćeni u predstavama, nakit, kostimi, ali i skice dekora, scenaografija, notne sveske, programi, plakati predstava, odlivak ruke u bronzi Bojana Stupice, kao i fotrografije glumaca ovog teatra i slavnih ličnosti koji su gostovali ovde.

Pogledajte još