MLADI NAJUGROŽENIJI: Zavisnost od mobilnog telefona izaziva depresiju i anksioznost

Svaka četvrta mlada osoba, odnosno u proseku 23 odsto dece i omladine, zavisno je od pametnih telefona, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja.

Zavisnost o pametnom telefonu, koja uključuje nervozu kada telefon nije dostupan ili zanemarivanje važnih aktivnosti, ima štetan uticaj na mentalno zdravlje.

Najveći broj zavisnika su devojke od 17 do 19 godina, navodi se u istraživanju, objavio je "Euronews".

- Naša analiza pokazala je posledice ne samo prekomernog korišćenja, već disfunkcionalne upotrebe telefona. Utvrdili smo povezanost ovog ponašanja i pogoršanog mentalnog zdravlja - rekao je jedan od autora istraživanja Ben Karter sa Instituta Kings koledž u Londonu.

Kod osoba koje su zavisne o telefonu primećena je povećana depresija, anksioznost i stres, a imaju i problema sa spavanjem.

Mnogi problematični korisnici kažu da najveći deo vremena provode na društvenim mrežama.

Autori smatraju da je potrebno da se javnost upozna sa ovim problemom, jer će pametne telefone koristiti i naredne generacije.

Oni navode da još nije precizno utvrđeno da li se radi o zavisnosti o samim pametnim telefonima ili aplikacijama koje koriste, te ukazuju na potrebu da se izvrše dodatna istraživanja da bi se utvrdile potencijalne posledice po mentalno zdravlje budućih mladih generacija.

Naučnici su analizirali 41 studiju, objavljenu od 2011. godine, a obuhvatile su 4.871 tinejdžera i mladu osobu iz Azije, Evrope i Amerike.

Izvor: B92/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još