Makedonija traži ekstradiciju Vraniškovskog

SKOPLJE, 22. novembra 2010. (Beta) - Makedonsko ministarstvo pravde počelo je postupak za ekstradiciju srpskog egzarha u Makedoniji Jovana Vraniškovskog koji je prošle nedelje uhapšen u Bugarskoj, rečeno je u ponedeljak agenciji Beta u tom ministarstvu.

Bugarske vlasti su uhapsile Vraniškovskog prošle sedmice na srpsko-bugarskoj granici, na osnovu međunarodne poternice koju je izdao sud u Makedoniji.

Raščinjeni vladika MPC Vraniškovski osuđen je u Makedoniji na dve i po godine zatvora zbog toga što je, u vreme dok je bio vladika, proneverio 250.000 evra crkvenog novca.

Kako je rečeno agenciji Beta u makedonskom ministarstvu pravde, ekstradicija će biti zvanično zatražena čim bude prikupljena celokupna dokumentacija, a zahtev će biti podnet bugarskom ministarstvu pravde.

Bugarsko tužilaštvo je pre dva dana odredilo kućni pritvor Vraniškovskim, a garancije za njega je dala Bugarska pravoslavna crkva koja je Vraniškovskog smestila u jedan od svojih manastira. Vreme trajanje kućnog pritvora nije određeno.

Pogledajte još