Gradska uprava pomaže olimpijce

BEOGRAD, 22. novembra 2010. (Beta) - Grad Beograd finansiraće pripreme 42 sportista koji su ispunili normu za učešće na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine i još 10 takmičara sa invaliditetom.

Protokol o podršci beogradskih sportista danas su potpisali gradonačelnik Dragan Đilas, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac i predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije Zoran Mićović.

"Srećan sam što danas potpisujemo ovaj ugovor i dajemo neki novac onima koji to zaista zaslužuju...Nije to veliki novac, više priznanje za vaša odricanja koja se ne vide, a narod upravo vas često posmatra kao jedinu svetlost, posebno u vreme krize i siromaštva", poručio je Đilas okupljenim sportistima.

Đilas je podsetio da je bivša Jugoslavija na Olimpijskim igrama 1988. godine u Seulu osvojila 12 medalja i izrazio nadu da bi u Londonu moglo da ih bude duplo manje. Predsednik OKS Vlade Divac, ipak, primetio je da je to previše optimistički cilj.

"Ne mora baš šest. Dve nam nedostaju do jubilarne 100. Ako bude više to će biti sjajno", naveo je Divac.

Mićović se kratko zahvalio gradu na pomoći, koja sportistima sa invaliditetom "stvarno dobro dođe" i podsetio da Srbija ima i svetskog paraolimpijskog prvaka u bacanju diska Draženka Mitrovića.

Gradski Sekretarija za sport i omladinu je u 2010. godini za investicije i sportske programe izdvojio ukupno 818.451.586 dinara.

Sistemom programske podrške obuhvaćeno je više od 800 klubova iz 58 granskih saveza.

Investicije u rekonstrukciju bazena sportskog centra Novi Beograd "11. april", početak obnove Tašmajdana, održavanje Ledene dvorane Pionir, beogradske Arene i javnog preduzeća Hipodrom koštale su 52.060.998 dinara, a za programe u oblasti sporta je utrošeno 471.494.000.

Rad sa mlađim kategorijama u 55 sportova nagrađen je sa 108.765.000 dinara.

Rezultati klubova u vrhunskom sportu, među kojima su izdvojeni košarkaški timovi Crvene zvezde i Partizana, vaterpolisti i rvači crno-belih, odbojkaška ekipa crveno-belih, kao i atletičari Novog Beograda, nagrađeni su sa 60.000.000 dinara.

Pripreme klubova u sportskim centrima pomognute su tako što je na račune 18 tih objekata uplaćeno skoro 40.000.000 dinara. Organizaciju međunarodnih takmičenja u 16 sportova grad je pomogao sa još 60.000.000 dinara.

Cilj za sledeću godinu je obezbeđivanje većih sredstava za sport, kao i izgradnja atletske dvorane, obnova otvorenog bazena i stadiona na Tašmajdanu i rekonstrukcija strelišta na Carevoj ćupriji.

Pogledajte još