Vlada planira mere za stabilizaciju cena hrane

BEOGRAD, 23. novembra 2010. (Beta) - Vlada Srbije će utvrditi mere i mehanizme kojima će se stabilizovati stanje na tržištu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, kako bi se sprečio nepravdan rast cena hrane koji ima najveći uticaj na inflaciju, dogovoreno je u utorak u Vladi.

Na sastanku premijera Mirka Cvetkovića sa guvernerom Narodne banke Srbije Dejanom Šoškićem i ministrima za trgovinu i poljoprivredu, Slobodanom Milosavljevićem i Sašom Draginom, predloženo je preispitavanje postojećeg sistema robnih rezervi i efikasnija primena antimonopolskih propisa u proizvodnji, prometu i prodaji hrane.

U planu Vlade je sprečavanje poskupljenja hrane subvencijama agraru, navodi se u saopštenju iz Vlade. Ubuduće bi država, kako je dogovoreno, trebalo da kupovinom pojedinih proizvoda u periodima niskih cena i njihovom prodajom kada su te cene na tržištu visoke, doprinese stabilizaciji cena hrane.

Rast cena u Srbiji u ovoj godini je, prema oceni NBS, najviše izazvan porastom cena prehrambenih proizvoda, koje se Srbiji češće menjaju nego u okruženju.

Pogledajte još