ZAŠTITITE SE NA VREME: Sprečite prehladu u tri koraka

Sezona prehlada i gripa uveliko traje, možda razmišljate o načinima kako da sprečite da se razbolite. Multivitamini? Antibakterijski gel za ruke? Zapravo, ovo uzmite s dozom rezerve, a mi vam predstavljamo sigurne načine koji mogu povećati mogućnost da ostanete zdravi.

Većina studija pokazuje kako nema smanjenog rizika od infekcije zbog upotrebe sredstava za dezinfekciju, verovatno zato što se većina infekcija gornjih disajnih puteva, kao što je grip širi putem vazduha u obliku kapljica, usled kijanja i kašljanja, a ne dodirivanjem nečistih površina.

Međutim, praktikkovanje proverenih zdravih navika, poput osiguravanja dovoljne količine sna i čestog pranja ruku, može pomoći u zaustavljanju bolesti. Osim toga, postoji nekoliko drugih preventivnih mera koje možete preduzeti.

Zdravlje u šoljici čaja

Topla šoljica čaja ublažiće bol u grlu, ali može i sprečiti da se razbolite. Da biste ostali zdravi, važno je unositi dovoljno tečnosti, a tu se definitivno ubraja i čaj. Prednost dajte zelenom, crnom ili belom čaju jer obiluju antioksidansima. Za malo dodatne zaštitu, svoj čaj zasladite medom koji poseduje antibakterijska svojstva, pokazuju istraživanja.

Koristite luk i đumbir

I pre prvog nagoveštaja prehlade, praktikujte da svaki obrok začinite belim lukom, jer je on zapravo prirodni borac protiv bakterija i virusa. Zapravo, studija iz 2012. godine objavljena u magazinu "Clinical Nutrition" otkrila je da ekstrakt belog luka može poboljšati rad imunološkog sistema i posledično pomoći u ublažavanju simptoma prehlade i gripa.

Đumbir je još jedna namirnica koja poboljšava imunitet koju možete dodati na svoj spisak za kupovinu. Sveži đumbir ima prirodna protivupalna svojstva, zbog čega može pomoći u lečenju prvih simptoma prehlade.

Unosite dosta proteina

Mislite na hranu kao na preventivu. Zdrava uravnotežena ishrana osiguraće hranjive materije koje su potrebne vašem telu kako bi se odbranilo. Uz voće i povrće bogato vitaminima, visokoproteinska hrana poput belog mesa, jaja i zeljastog povrća može pomoći u jačanju vašeg imunološkog sistema. Kako? Proteini su ključni u borbi protiv infekcija jer pomažu telu da izgradi antitela. A kad se razbolite, potrebno vam je što više "vojnika" kako biste sprečili uljeze da naštete vašem telu.

Takođe, dobra ideja je i masaža. Verovatno najbolja strategija u borbi protiv gripa, masaža, može pomoći u jačanju imunog sistema, a time i pomoći da uspešno izbegnete grip. Ona vas takođe opušta, a ako niste pod stresom, i vaš imuni sistem je u boljoj formi. Hronični stres zapravo smanjuje upalni odgovor vašeg tela i može vas učiniti podložnijima prehladi, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Izvor: Stil.Kurir.rs/Naturala.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još