Patrijarh Irinej razgovarao sa Konuzinom

BEOGRAD, 23. novembra 2010. (Beta) - Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin rekao je u utorak patrijarhu srpskom Irineju da je u ponedeljak primio raščinjenog vladiku Artemija kao "nezvanog gosta", koga nije mogao da "vrati sa praga" i da je Artemije "zloupotrebio dobrotu domaćina".

Kako je saopštila Informativna služba Srpske pravoslavne crkve, Konuzin je patrijarhu Irineju preneo da je bivšem vladiki Artemiju rekao da crkvena pitanja i problemi moraju da se rešavaju isključivo u Crkvi, a ne na ulici, kao i da on lično nije pozvan da rešava njihove probleme.

U saopštenju se još navodi da su patrijarh Irinej i ambasador Konuzin razgovarali o inicijativi Rusije koja je preko UNESKO-a odredila fond od dva miliona dolara za obnovu sedam objekata SPC koji se nalaze na listi prioriteta.

Ambasador Konuzin je izrazio želju da se dan praznovanja slovenske pismenosti i kulture, praznik svetih ravnoapostolnih Kirila i Metodija, 11. maja, koji je u prethodne tri godine bio pod pokroviteljstvom Ambasade Ruske Federacije, uz saradnju drugih ambasada slovenskih zemalja, podigne na još viši nivo i da uključi sve strukture kulturnog i javnog života Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Pogledajte još