Konuzin: Rusija će podržati svaki stav Srbije o Kosovu

BEOGRAD, 23. novembra 2010. (Beta) - Rusija će podržati ono rešenje kosovskog problema koja odgovara srpskom društvu, rekao je u utorak na predavanju na Filozofskom fakultetu u Beogradu ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin.

"Ruski stav o kosovskom problemu veoma je širok. Koji god stav zauzme Srbija, mi ćemo ga podržati", poručio je Konuzin i dodao da dve zemlje mogu da imaju različita mišljenja o taktikama delovanja po tom pitanju, ali "principijalni stav (Moskve) ostaje isti".

On je podsetio da je Rusija podržala i rezoluciju srpskog parlamenta o Kosovu, ali i onu koja je usklađena sa EU i 8. septembra usvojena u UN, a koja se, kako je rekao, "puno razlikovala od prve varijante".

Konuzin je istakao da Rusija "zapaža težnju Srbije ka članstvu u EU", ali i da "uzima u obzir izjave njenog rukovodstva da će biti sačuvani najbliži bilateralni odnosi" dve zemlje.

"Kad razvijate odnos s novim prijateljima, ne radite to na uštrb odnosa sa starim prijateljima. Rusija ne postavlja Srbiju pred alternativu 'Rusija ili EU', dok neke zemlje starog kontinenta insistiraju da Srbija mora da razvija odnose sa Evropom na račun Rusije. Na vama je da birate", poručio je ruski ambasador.

On je u punom amfiteatru Filozofskog fakulteta na predavanju na temu "Rusija danas" ocenio da se tokom prethodnih godina "svet ozbiljno promenio", kao i da je danas na svetskoj političkoj sceni "očigledno prisutna težnja ka harmonizaciji odnosa, ka usmerenosti prema dijalogu, ka smanjenju konfliktnih situacija".

Pogledajte još