Strategija uređenja zemljišta od 2009.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Srbije Danilo Golubović najavio je juče da će Nacrt strategije uređenja zemljišta u Srbiji Vlada razmatrati početkom naredne godine, dok se primena očekuje od 2009. godine. Cilj strategije je izrada koncepta za pokretanje i realizaciju procesa uređenja zemljišta (komasacije) na nacionalnom nivou, a koje će se, pre svega, odnositi na ukrupnjavanje poseda, koji su u Srbiji mali i neuređeni, rekao je Golubović na konferenciji za novinare. 

Postojeći sistem uređenja zemljišta u Srbiji nije adekvatan sa stanovišta ekonomske isplativosti, ekologije i iskorišćenja infrastrukture, što mora da se izmeni kako bi se podigla konkurentnost domaće poljoprivrede zbog integracije zemlje u Svetsku trgovinsku organizaciju i Evropsku uniju, naveo je on. Strategija će, kako je kazao, pomoći i pri donošenju mera agrarne politike, kao i boljem usmeravanju novca iz budžeta. 

Komasacija neće uništiti mali posed, već će on biti sveden na optimalni nivo koji će omogućiti čuvanje, održavanje i kultivisanje zemljišta, naglasio je on. Načelnik Odeljenja za agrarne resurse u Ministarstvu poljoprivrede Zoran Knežević rekao je da strategija predviđa kompleksnu komasaciju koja je već bila u primeni 60−ih i 70−ih godina prošlog veka, komasaciju zbog velikih infrastrukturnih projekata, kao i dobrovoljnu komasaciju kojom će uz pomoć države poljoprvrednici moći da međusobno menjaju zemljišne parcele. Strategija je bitna, jer će uticati i na smanjenje procenata neobrađene zemlje, rekao je Knežević, navodeći da u centralnoj Srbiji trenutno ima oko 200.000 hektara poljoprivrednog zemljišta koje se ne obrađuje.(„Pregled“)

Pogledajte još