OTVOREN ŠESTI HFestival: Šta će biti posle?

Šesti po redu HFestival, juče je otvoren u galerijskom prostoru Inicijative mladih za ljudska prava izložbom mladih umetnika, pod nazivom "Šta će biti posle?". Nastala u saradnji Hartefakt fonda sa studenitima Faklulteta likovnih umetnosti, pod mentorstvom profesora Mrđana Bajića i Radoša Antonijević, izložba se na različite načine bavi preispitavanjem današnjeg sveta u umetnički raznorodnim, heterogenim formama.

Izložbu su, u prisustvu velikog broja gostiju i zainteresovane publike, svečano otvorili Jelena Milašinović, članica upravnog odbora Hartefakt fonda i profesor Mrđan Bajić. U svojim govorima, posebno su istakli važnost rada Hartefakt fonda sa mladim ljudima, kojima je kroz različite vidove podrške i saradanje, pružena prilika da razvijaju svoje profesionalne sposobnosti i usavrašavaju se za dalje učešće u javnom i profesinalnom životu.

Radovi koje će publika moći da vidi u periodu od 9. do 15. decembra, svakog dana od 12 do 20 časova, kreirali su umetnici raznim tehnikama - od skulpture, preko video radova, do performansa - sa idejom da se umesto pogleda u prošlost, posvetimo onome što tek treba da dođe.

Pitanje koje je slogan izložbe "Šta će biti posle?", dobija svoj odgovor upravo u maldim autorima, koji nakon svih društveno-političkih previranja ostaju, koji stvaraju uprkos svemu, pozivajući na kritičko promišljanje Evrope danas. Tokom trajanja festivala, radovi će se preplitati se s drugim programima, ostajući u vidnom polju publike, sve vreme podsećajući ih na pitanje o tome šta dolazi posle.

Tokom jučerašnje dana, zvanično je otvoren simpozijum "Od lokalnog do evropskog nasleđa", koji ujedno predstavlja promociju platforme Future Epics (futurepics.org). Future Epics je projekat Kreativne Evrope koji je posvećen zaboravljenim, manje poznatim narativima iz prošlosti. U toku prvog Future Epics dana, posetioci i učesnici HFestivala imaće priliku da podele priče o sopstvenom nasleđu i da, njihovim objavljivanjem na ovoj platformi, budu deo prostora za kolektivnu kulturnu razmenu.

U utorak, 10.12. festivalski program nastavlja se predavanjem Dragana Risića Kala, koji će od 18 časova u galeriji YIHR (Dobračina 4), na simpozijumu "Od lokalnog do evropskog nasleđa", govoriti o kulturnoj razmeni na regionalnom i evropskom nivou. Istog dana, od 20 časova u Bitef teaatru, Hotel Kazalište Bulić, gostuje sa novom produkcijom u režiji Senke Bulić, "Kurlani".

Sreda, 11.12. proći će u znaku početka NEW masterklasa kompzicije, pod mentorstvom Vanese Lan, te poslednjeg dana Future Epics simpozijuma, na kome će od 18 časova, u galeriji YIHR (Dobračina 4), predavanje održati poznati dizajner, Slavimir Stojanović Futro. U četvrtak, 12.12. od 17 časvova u galeriji YIHR, publika će moći da prisustvuje snimanju live podkasta Frejminizam, u kome će Aleksa Nedić, basista benda Vizelj, i Boris Borojević, student filozofije Univerziteta u Beogradu, raspravljati o senzacionalističkim naslovima i pompeznim i diskriminatornim člancima koji se mogu naći u žutoj štampi.

Peti dan festivala, rezervisan je za izvođenje "Ujka Vanje", nove predstave u produkciji Hartefakt fonda, u režiji Andreja Nosova, koja će na sceni Narodnog pozorišta Sterija iz Vršca biti izvedena sa početkom u 20 časova. Predstavu će pratiti i izložba fotografija Ružice Milovanović, "Svakodnevni život//Ujka Vanja". Istog dana, u u galeriji YIHR (Dobračina 4), polaznici NEW masterklasa kompozicije Vanese Lan, imaće završni koncert "Objects of Ritual", sa početkom od 19 časova.

Za subotu, 14.12. planirano je osmo po redu, proglašenje pobednika Konkursa za najbolji savremeni angažovani dramski tekst, koje će pratiti scensko čitanje, u režiji Mine Ćirić. Ovogodišnji žiri Konkusa čine Nina Violić (predsednica žirija, istaknuta glumica Hrvatskog Narodnog Kazališta u Zagrebu), Tanja Šljivar (dramska književnica) i Biljana Srbljanović (dramska književnica i redovna profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu), koje su tokom procesa selekcije žirirale drame pristiglih iz svih delova zemlje i regiona. Poslednji festivalski dan, predviđen je za zatvaranje izložbe "Šta će biti posle?" i druženje sa gostima, učesnicima i gostima festivala u galeriji YIHR od 19 časova.

Relizovanje ovogodišnjeg HFestivala, podržali su program za kulturu Kreativne Evrope, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, ambasada Švajcarske i ambasada Kraljevine Holandije.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još