Zip Hop Music

Verner Puntigam: muzika, performansi, dizajn, fotografija, konceptualna umetnost... u Muzeju afričke umetnosti multimedijalna instalacija on stage / back stage inspirisana umetnikovim ličnim doživljajem, kreiranjem i željom da se afirmiše black style 

Sreda je. Lepo veče, 24. oktobar 2007. godine. Ljubazni domaćini dočekuju goste. Svetlo i muzika u muzeju savršeno potcrtavaju osnovnu ideju događaja - mogli smo se podsetiti stalne postavke i pogledati još jednu izložbu fotografija tradicionalnog slikanja po telu u nekim afričkim kulturama. 

Na otvaranju performansa Vernera Puntigama i Ane Dubljević, balerina Zip Hop muzike nastale na bazi otkopčavanja i zakopčavanja rajfešlusa različitih veličina + koreografska minijatura koja nam je dočarala zbivanja iza scene i na sceni tokom modnih revija. 

Koliko zvukova mogu napraviti obični rajfešlusi, od ritma zakopčavanja i otkopčavanja može se napraviti muzika, i više od muzike, ambijentalna simfonija puna atmosfere, ali i jasne ideje o društvenom angažmanu. 

Na relaciji Evropa - Afrika, uz sve kulturne razlike, koje znače samo bogatstvo sloboda, umetnik stvara kombinujući dve tradicije, koristeći savremenu tehnologiju u novom okruženju. 

U portalu malog pozorišta (kao u ramu slike), tačno između scene i prostora iza scene, igra, ples, balet, gluma, poziranje i hodanje po modnoj pisti, presvlačenje za novi izlazak na scenu, poziranje fotografima, pauza za odmor, biranje garderobe, kratki trenuci opuštanja, šminkanje, razgovori sa stilistima, koreografima, karijera, kreatori, svet visoke mode, blicevi, putovanja, i sve što uz taj život ide... sve u ritmu Zip Hop muzike... Veliki aplauz... 

Odličan performans, direktan doživljaj za uši i oči, nabijen osećanjima koja inspirišu i teraju na razmišljanje o suštini  „nepripadanja“ i „izmeštenosti“, kulminirao je raspletom u maloj sali u kojoj smo uz biranu afričku muziku prisustvovali predstavljanju fotografskog materijala sa dešavanja koja je umetnik zabeležio iza scene za vreme održavanja modnih revija u Maputuu, glavnom gradu Mozambika. Fotografije, kao  zabeleške, skoro „neobavezno“ i „bez pretenzija“ beleže sve što umetnik primećuje i želi da vizuelizuje, afirmišući ono novo što je očigledno zavoleo - black style. 

Veče se završilo crnim i belim vinom, crnim maslinama i belim  sirom i razgovorom koji nije bio nimalo crno / belo

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović 
 

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.