Rusija i Kina potpisale sporazume od 8,5 milijardi dolara

MOSKVA, 24. novembra 2010. (Beta-AFP) - Rusija i Kina potpisale su u sredu sporazume u vrednosti od 8,5 milijardi dolara, pre svega u sektoru bankarstva i rudarstva, izjavio je u Moskvi kineski premijer Ven Điabao, posle sastanka s ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevim.

"Naši preduzetnici potpisali su danas 13 sporazuma (s ruskim partnerima) u ukupnoj vrednosti od 8,5 milijardi dolara", rekao je Ven, koji, međutim, nije želeo da detaljnije precizira o kakvim sporazumima je reč. Prema njegovim rečima, ukupno 19 sporazuma je potpisano u okviru posete Rusiji, uključujući i one dogovorene u utorak tokom razgovora s premijerom Vladimirom Putinom.

Ruski gigant za preradu aluminijuma Rusal u sredu je saopštio da je potpisao sporazum o kupovini 33 odsto kineske grupe Šenzen Nort Investments, koja se bavi trgovinom aluminijumom. Rusal će formirati i zajedničko preduzeća s državnom kompanijom Norinkom koje će se baviti proizvodnjom leguri aluminijuma.

Ruska investiciona banka Metropol najavila je potpisivanje sporazuma s kineskom grupom Metalurdžikal Korporejšen of Čajna o otvaranju rudnika uglja u istočnom Sibiru.

Pogledajte još