Istorijski let Erbasa

SIDNEJ, 25. oktobra 2007 (Beta-AP) - Najveći putnički avion na svetu danas se upisao u istoriju vazduhoplovstva prvim redovnim letom, od Singapura do Sidneja sa 455 putnika od kojih su neki let proveli u luksuznim apartmanima i dvostrukim krevetima.

Erbas A380 kompanije Singapur Erlajns uzleteo je sa singapurskog aerodroma Čangi i sedam sati kasnije sleteo u Sidnej otvarajući novu eru u vazdušnom saobraćaju.

Dvopalubni avion je opsluživalo 30 članova posade, među kojima četvoro pilota. Putnici, od koji su neki platiti desetine hiljada dolara na onlajn aukciji za mesto u istorijskom putovanju, kažu da su prošli kroz jedistven doživljaj, ispunjen jastozima i šampanjcem.

A380 je okončao, gotovo 37 godina, dugu vladavinu Boeingovog džambodžeta 474 kao najprostranijeg putničkog aviona na svetu. A380 je istovremeno najštedljivi i najtiši punički mlaznjak ikad napravljen. Boeing 747 u proseku prevozi oko 400 putnika. A380 - visok kao sedmospratnica - može da preveze 853 putnika u najekonomičnijoj konfiguraciji.

Pogledajte još