NOĆNO ZNOJENJE: Pet stvari koje ga uzrokuju i kako ga sprečiti

Znojenje noću je individualno i svako mora da pođe od sebe, pa najpre razmislite o osnovnim faktorima. Koliko ste trenutno pod stresom, da li vam je u sobi prevruće i kakav dušek imate?

1. Dušek

Prema osnivaču i izvršnom direktoru jedne kompanije koja se bavi proizvodnjom dušeka Džonatanu Pričardu, najčešći je razlog to što nas dušek previše greje, zbog loših materijala - odnosno takozvane poliuretanske pene.

- Takva pena je mnogo jeftinija u procesu proizvodnje, ali je na njoj vruće spavati - kaže Pričard, koji predlaže kupovinu dušeka s poliuretanskom penom koji diše, tako da vazduh može da uđe u dušek i izađe iz dušeka.

2. Temperatura tela

Pregrejana soba i preteški pokrivači najjednostavniji su i najčešći uzroci noćnog znojenja, pa se preporučuju udobne pidžame i izbegavanje više od jednog prekrivača, posebno tokom toplijih meseci.

3. Temperatura sobe

- Nemojte da uključujete grejanje i to je jedan od načina da poboljšate spavanje jer pretoplo okruženje utiče na znojenje i poremećaje spavanja - kaže stručnjak za zdravlje Sujaj Kansagra, koji preporučuje da temperatura u sobi ne bude viša od 19 stepeni C.

4. Lekovi

Neki lekovi uzrokuju noćno znojenje pa razgovarajte s lekarom o svim mogućim nuspojavama lekova koje uzimate.

5. Alkohol

Konzumiranje alkohola pre spavanja može da dovede do znojenja, a ako vam to ometa san, smanjite unos alkohola uveče, nekoliko sati pre spavanja.

Odvikavanje od alkohola i nekih lekova koji smiruju takođe može da bude uzrok znojenja.

Kada se treba zabrinuti?

Dobar san je ključan za zdravlje i kvalitet života, a ako primetite da se previše znojite noću i za to nemate objašnjenje, potražite mišljenje lekara. Posebno treba pripaziti ako se znojenje pojavljuje s nekim drugim simptomima.

Isto tako, idite kod lekara ako znojenje počne iznenada, a nije povezano s gubitkom kilograma ili temperaturom ili je pak samo na jednoj strani tela, jer određeni uzroci noćnog znojenja potencijalno mogu da budu opasni.

Izvor: B92/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još